Dit zijn de namen

In WOII stierven 15.000 Belgische verzetshelden. Geëxecuteerd, onthoofd, doodgemarteld, op straat neergeschoten … Vaak doodgewone burgers die buitengewone dingen deden tegen de bezetter. Helaas zijn ze zowat allemaal vergeten. Hoog tijd om dat veranderen!

“Historicus Dany Neudt tweette eerst dagelijks over ‘helden van het verzet’. De massale respons leidde tot een vzw en een website met dezelfde naam, tot een eerste verzetsnovelle (door Tim Van Steendam) en tot Verzetscafés in Gent, Antwerpen en Brugge. En straks ook het evenement ‘Dit zijn de namen’.”

Van maandagavond 6 mei om 20u tot woensdagavond 8 mei om 20u worden de namen voorgelezen van alvast 8.500 vermoorde verzetshelden. Met slechts twintig seconden per naam, met hun beroep, leeftijd en plaats van overlijden erbij, duurt dat al twee volle dagen. De samenstelling van de namenlijst gebeurt in samenwerking met Cegesoma, het Belgische expertisecentrum voor de geschiedenis van de conflicten van de twintigste eeuw, en de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers van het Rijksarchief. Deze eerbetuiging wordt live gestreamd vanuit het Fort van Breendonk. Destijds was het een ‘SS-Auffanglager’, nu is het een Nationaal Gedenkteken.

Archief 2023