Programma ‘Vrij op 8 mei’

Tien theaters starten op 8 mei om 8 uur ‘s avonds een cultureel programma rond de herdenking van de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse bezetting.

Antwerpen

Toneelhuis

Bourla Schouwburg

Een avond in de Bourlaschouwburg met muziek en verhalen. Ex-stadsdichter Ruth Lasters brengt haar gedicht over verzet. Pianist Aaron Wajnberg verzamelt een kwartet en brengt o.a. een gedeelte van het in krijgsgevangenschap geschreven werk Quatuor pour la fin du temps, van de Franse componist Olivier Messiaen. Kevin Janssens en Philip Leenaerts vertellen over hun fascinatie voor Fort Breendonk. Leerlingen van Kunstkaai en Xaveriuscollege staan stil bij het belang van vrijheid en vertellen over de drie jonge mannen van het Brusselse verzet die op 19 april 1943 het twintigste konvooi hebben stilgelegd.

Het programma is nog in volle ontwikkeling en wordt telkens aangevuld.
In samenwerking met de 8 mei coalitie, Breendonk Memorial, e.a.

Brugge

De Snuffel

Onder begeleiding van de punkjazz en improv band Klinker leest schrijver en kunstcriticus Johan Debruyne tekstfragmenten voor uit Hitler is dood, een theaterstuk van Stijn Devillé. Kunstenaar Peter Puype presenteert een art performance met beeldend werk en zeefdrukken.

Brussel

KVS/Théâtre National

Samen met Théâtre National herdenkt KVS het verzet tegen het fascisme. Een avond met interventies van o.a. theatermaker en schrijver Martha Balthazar, muzikant Tcha Limberger en doctor in de rechten, Holocaust-overlever en jazzpianist Simon Gronowski.

Gent

Stadshal

Vrij op 8 mei start met de jaarlijkse bloemenhulde in de voormiddag en een verzetswandeling die eindigt aan de Stadshal. Aansluitend volgt daar een avond met lezingen, slam poetry, live muziek en beeldende kunst. De avond mondt uit in een bevrijdingsfeest. Maak je op voor brassbands, swingsessies en gedans.

Reserveer voor de verzetswandeling

Hasselt

De Nieuwe Zaal

Sara Vertongen van Het nieuwstedelijk is gastvrouw van de avond en speelt met Kris Cuppens een scène uit Hitler is Dood van Stijn Devillé. Karin De Greeve gaat in gesprek met René Lambrechts over het ongelooflijke verhaal van zijn Limburgse verzetsfamilie. Unieke fragmenten uit het audio en beeldarchief. Stan Martens en Colette Goossens lezen uit Zijn oorlog in de luwte van Tuur Devens, een verslag over de overlevingsstrategieën van diens schoonvader. Bert Hornikx is onemantrommelkorps van dienst. Het Citékoor Genk en Omroerkoor Hasselt zingen verzet!

Een programma van Het nieuwstedelijk en Cinema Zed i.s.m. de 8 mei coalitie Limburg

Kortrijk

Theater Antigone

© Theater Antigone

Vrijheid raakt alle kanten van een mens. Van het persoonlijke en creatieve tot het politieke en
maatschappelijke. Vrijheid is een lens waar je door kijkt. Het betekent voor iedereen iets
anders.

In het kader van de Vrij op 8 mei beweging maken Clara Declercq en Ine Detavernier 12 uur
lang live internetradio. Ze gaan op zoek naar bijzondere verhalen waarbij elke geïnterviewde
een ander accent legt op het begrip vrijheid. Ze ontdekken hoe de mens zich verhoudt
tegenover het abstracte concept ‘vrijheid’. Zo krijgt vrijheid een gezicht.

We verdelen de radiodag in zes programmablokken, waarin we telkens een specifieke
betekenis van vrijheid onder de loep nemen. We laten verschillende stemmen binnen
Antigone aan het woord en voeren debatten met theatermakers; Haider Al Timimi, Aminata
Demba, Axelle Verkempinck, Michaël Vandewalle, Silke Thorrez en Beyza Taspinar.

Het volledige programma vind je via deze link.

Leuven

OPEK

Acteurs Tom Van Bauwel, Michaël Pas, Alejandra Theus, Matthias Van de Brul, Rashif El Kaoui,… brengen samen met studenten van LUCA Drama, spelers van Cie Tartaren en jongeren van fABULEUS fragmenten uit Hitler is dood van Stijn Devillé en de monoloog Schop van Freek Mariën. Erik Wijnen vertelt over het lokaal verzet en het verhaal van het toen 14-jarige Leuvens verzetsmeisje Hortense Daman. Dit zijn de namen, een marathon voorleessessie van de namen van verzetsstrijders, wordt gelivestreamd. Leuvense laatstejaars scholieren delen de belevenissen van hun reis naar Weimar / Buchenwald. Acteur en muzikant Prince K. Appiah en een dj-set vol protestsongs ronden de avond af.

Een samenwerking tussen de drie Leuvense stadsgezelschappen Het nieuwstedelijk, fABULEUS en Compagnie Tartaren i.s.m. Het Kwartier, 30CC en LUCA School of Arts. Met de steun van Hart Boven Hard, Platform 2103 en de 8 mei coalitie Leuven.

Mechelen

ARSENAAL/LAZARUS

Host van de avond is Kurt Van Eeghem. Hij leest ook de Vrij op 8 mei introductietekst. Theatercollectief LAZARUS brengt een scène uit Hitler is dood. Strijkkwartet Casco Phil brengt een uitvoering van Quartet No. 8 van Shostakovich. Theater- en tentoonstellingsmaker Thomas Bellinck geeft inkijk in zijn onderzoek naar het grensgeweld dat schuilgaat achter zijn eigen internationaal bewegingsgemak. Sinds 2015 voert hij dat in samenspraak met EU-ambtenaren, grenswachters, hulpverleners, mensensmokkelaars, journalisten en mensen die genoodzaakt waren een EU-grens over te steken zonder officiële toestemming. Centraal in al die ontmoetingen staan vragen over ontmenselijking en persoonlijke verantwoordelijkheid. Journalist en filmmaker Said Reza Adib was jarenlang hoofdredacteur van de nieuwsdienst van het in Kabul gevestigde Noorin TV en maakte sindsdien als onafhankelijk verslaggever reportages voor o.a. BBC Panorama. Reza en Thomas Bellinck werkten eerder samen voor Het Museum van de Mensenjacht en maken nu samen de theatervoorstelling De Stem van Vingers, die op 24 mei in première gaat bij ARSENAAL/LAZARUS. Na een fragment uit één van Reza’s films, gaan Reza en Thomas in gesprek over hun onderzoek en radicaal verschillende ervaringen met het grensregime van de Europese Unie.

Nazareth

Erfgoedhuis

De expo Het Vergeten Verzet in het Erfgoedhuis van Nazareth vertelt het verhaal van de weerstand in de regio. Hoe gewone mensen in buitengewone omstandigheden door hun daden uitzonderlijk werden. Niets doen was voor hen geen optie en dat maakte hen uniek. De tentoonstelling is gebouwd op twee pijlers: het vergeten verzet en de rol van de vrouwen in dat verzet. Lily, Marie-Joseph, Agnès en Rachel. Oud, jong, van adel of van bescheiden komaf. Ze hadden één ding gemeen: zij zouden actie ondernemen en weerstand bieden.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken elke eerste en derde zaterdag van de maand van 14u tot 17u of op afspraak.

Oostende

De Grote Post

Host van de avond is Pol De Grave van de 8 mei coalitie. Acteur Knarf Van Pellecom leest de Vrij op 8 mei introductietekst voor de film Modus Operandi – over de geschiedenis van de Belgische deportatie – wordt getoond, inclusief inleiding en nabespreking. Er zal ook een oproep worden gelanceerd: struikelstenen voor het verzet in Oostende.

Tielt

Theater Malpertuis

Het filocafé, al jarenlang een vaste waarde bij Theater Malpertuis, brengt mensen samen die een fundamentele, filosofische kwestie willen onderzoeken. Op 8 mei staan de deuren open voor iedereen die graag een open dialoog wil voeren rond het thema ‘Vrede’. Wil je graag eens komen proeven van de sfeer of wil je graag zelf je mening kwijt, kom dan zeker langs op 8 mei om 19u30! Deelname aan het Open Filocafé is gratis, maar reserveer alvast je zitje door een mailtje te sturen naar julie@malpertuis.be