Programma ‘Vrij op 8 mei’

We starten op 8 mei om 8 uur ‘s avonds een cultureel programma rond de herdenking van de verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de Duitse bezetting.

Antwerpen

20u @ De Studio

VERZETSCAFE

vzw Helden van het Verzet en De Studio verwelkomen je graag op het 3de Antwerpse Verzetscafé. Een vertelavond met 2 inspirerende verzetsverhalen van gewone mensen tegen de nazistische bezetter. Tijdens deze editie brengen Niel Staes en Heide Roseeuw hun verhaal.

Deze verhalen zijn van onschatbare waarde om deze periode in de geschiedenis beter te begrijpen. Door te leren over de moed, vastberadenheid en opoffering van deze helden, kunnen we ons eigen begrip van vrijheid en gerechtigheid versterken en houden we hun herinnering levend. 

Antwerpen

20u15 @ De Cinema

FILM Gaston’s War – Robbe De Hert (35mm, NL/FR ondertitels)

Wereldoorlog II. Gaston Vandermeerssche ziet zichzelf genoodzaakt om te vluchten nadat hij twee Engelse piloten naar Spanje gesmokkeld heeft. Samen met de ‘Allied Special Operations’ stelt hij een vluchtplan op om te ontsnappen aan de nazi’s.

Brussel

19u30 @ KVS

VOX: YOUNG VOICES SHAPING THE FUTURE
VUB, huisvandeMens, Amnesty International, VGC jeugdraad, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, ULB, Wekonnekt Brussels, Bruxelles Laïc, Saintklet & KVS


De federale Belgische verkiezingen naderen met rasse schreden. In het licht van die verkiezingen, wil VOX: Young Voices Shaping the Future een unieke synergie bieden. Dit event, ontworpen door jongeren voor iedereen, biedt een dynamisch platform aan de Belgische jeugd om hun meningen en aspiraties te uiten.

VUB, huisvandeMens, Amnesty International, VGC jeugdraad, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, ULB, Wekonnekt Brussels, Bruxelles Laïc, Saintklet & KVS sloegen de handen in elkaar om dit gratis event op poten te zetten. Samen willen we een lans breken voor burgerlijk engagement, met het oog op de verkiezingen in juni 2024. Op 8 mei 2024 bieden we een platform waar geëngageerde jongeren van zich kunnen laten horen.

Binnen de complexe structuur van het Belgische kiessysteem is het, vooral voor jongeren, moeilijk om zichzelf te oriënteren waardoor velen zich onzeker voelen over hun politieke keuzes. Vox wil hierbij hulp bieden: en nodigt uit om samen te komen, om beter te begrijpen, in dialoog te gaan met elkaar en te delen.

De avond wordt geopend door een gerenommeerde professor politieke wetenschappen, die ons glashelder door de beginselen van het Belgische electorale systeem zal loodsen. Daarna steekt Maïté Meeûs, feministische activiste en de drijvende kracht achter de Balance ton bar-pagina, het vuur aan de lont voor een levendige dialoog, waarbij vijf jonge visionairen beurtelings in gesprek gaan met haar en hun expertise zullen delen rond verschillende issues:

  • Estelle Depris, oprichter van Instagram-account Sans Blanc de Rien, en auteur van Mécanique du Privilège Blanc, gaat dieper in op anti-racisme en discriminatie.
  • Hassan Al Hilou, oprichter van Capital vzw, zal het over kansen voor de jeugd en politiek engagement hebben.
  • Adélaïde Charlier, klimaatactivist en mede-oprichter van Youth for Climate, belicht climate justice en onze collectieve verantwoordelijkheid voor de planeet.
  • Victoriæ Defraigne, activist, student en auteur van Les Transidentités Expliquées à Mes Parents deelt inzichten rond LGBTQIA+-rechten.
  • Christina De Witte (Chrostin), cartoonist en feministisch activist, focust op de vooruitgang en uitdagingen binnen het domein van vrouwenrechten. 

Vox belooft een interactieve ervaring te worden, en wil stemmen en perspectieven in een verrijkende mozaiëk verenigen. Het evenement is een open uitnodiging voor allen die zichzelf willen onderdompelen in een constructief debat, om vragen te stellen, en vooral: om de toekomst van België samen vorm te geven door te luisteren naar de stemmen van de jeugd.

Vervoeg ons voor een avond waar allerlei ideeën samenkomen. Meer dan een event willen we een beweging zijn, richting inclusiviteit, begrip en verandering. Laat ons samenkomen om een toekomst vorm te geven die onze collectieve visie en waarden weerspiegelt. 

Hasselt

20u @ De Nieuwe Zaal

Ook dit jaar start de avond in Hasselt met de livestream Dit zijn de namen vanuit het Fort van Breendonk.

Aansluitend is er de boekvoorstelling van De razzia in avant-première. In zijn pas verschenen boek reconstrueert journalist Timmie Van Diepen het verhaal van een razzia in Molenbeersel in augustus 1944, net voor de bevrijding, waarbij zijn familie zwaar wordt getroffen. Vijf mensen van hetzelfde gezin overleven de oorlog niet, onder wie zijn overgrootvader Willem. Een zoektocht van 10 jaar naar de waarheid over het hoe en waarom van wat er toen gebeurde. Spelers lezen fragmenten uit het boek en Timmie vertelt ons waarom die zoektocht zo moeizaam verliep.

Peter Schrijvers, curator van museum Liberation Garden in Leopoldsburg leidt een video getuigenis in van Renée Dardenne die als jonge twintiger met haar vader in het verzet van Balen zat.

Verder luisteren we samen naar fragmenten uit de podcast De oude gevangenis van Hasselt van Karin De Greeve. Hierin staat de spectaculaire ontsnapping uit de oude gevangenis van Hasselt op 10 juni 1944 centraal waarbij vijf jonge mannen het leven lieten. Jean Van Isterdael spreekt over de daad van zijn vader die dag en de impact die dat nog steeds op hem heeft vandaag.

We sluiten de avond af met een fragment uit de film WIL van Tim Mielants geselecteerd door Cinema ZED.

Actrice Sara Vertongen van Het nieuwstedelijk is host van de avond.
De 18-jarige Annelien Aerts speelt enkele nummers en zingt.

Leuven

20u @ OPEK


Ook dit jaar start de avond in Leuven met de livestream Dit zijn de namen vanuit het Fort van Breendonk.

Met Stijn Devillé als host en in samenwerking met Helden van het verzet, gaat aansluitend het allereerste Verzetscafé in Leuven door. Een Verzetscafé is een plek waar sprekers een lokaal, inspirerend verzetsverhaal komen vertellen. De sprekers hebben erg persoonlijke banden met de verzetshelden die ze vertegenwoordigen.

Rita & Frieda Vrancken spreken over het oorlogsverleden van hun familie. Rita schreef er het boek Ge wint geen oorlog zonder verzet over. Hun grootvader stond op de eerste rij toen de eed van Buchenwald werd uitgesproken. Achterkleinzoon Klaas leest die voor.

Johan Storckel vertelt over zijn grootvader Andreas Storckel, buurman van de jonge verzetsheldin Hortense Daman. We horen via Valérie Van Meel, zijn kleindochter, het verhaal van de Rotselaarse verzetsstrijder Louis Van Meel, waar historicus Bert Cornelis recent het boek Door Duitse puinen over schreef.

Leuvense scholieren maken elk jaar samen met 30CC een schoolreis naar Weimar en Buchenwald en werken er rond oorlog en verzet. Op 8 mei doen enkelen van hen verslag van de indruk die die reis op hen heeft gemaakt.

Theatermaakster Sietse Remmers maakte voor het Nationale Opera en Ballet van Nederland Frieda Belifante een ‘one woman musical’ dat er op 4 mei 2024 in première gaat in het kader van Theater na de Dam (de Nederlandse inspiratiebron voor Vrij op 8 mei). Sietse zingt enkele nummers en leest samen met spelers van o.a. LUCA Drama fragmenten uit dit nagelnieuwe stuk over Frieda – verzetsheld, cellist, queer – maar vooral de eerste vrouw ooit die haar eigen symfonieorkest dirigeerde.