8 voor 12

We dreigen het soms te vergeten dat vrede, vrijheid en recht niet vanzelfsprekend en niet eeuwigdurend zijn. 

8 voor 12 blikt met een film van 8 minuten terug op hoe er tussen 1933 en 1945 onder leiding van Adolf Hitler een totalitaire dictatuur heerste. Op basis van racistische wetten werd de Duitse en Europese bevolking opgedeeld. Bijna zes miljoen Europese Joden werden door de nazi’s vermoord. Maar ook politieke tegenstanders, homoseksuelen, dak- en werklozen, zigeuners en mensen met een beperking werden vervolgd en vermoord.

Heel wat Belgen hebben zich verzet tegen de bezetting en vervolging en zowat 15.000 verzetshelden bekochten dit met hun leven. Het verzet dat uiteindelijk mee tot de capitulatie van Duitsland en bevrijding op 8 mei 1945 leidde willen we blijven herinneren. Opdat deze vreselijke geschiedenis zich niet herhaalt.