Gent

We herdenken de bezetting en het verzet, we vieren de vrijheid.
We maken van 8 mei opnieuw een Feestdag.

Op maandag 8 mei herdenken we in Gent op een treffende wijze de strijd van de talloze verzetsmensen tijdens de Tweede W.O. en de bevrijding op 8 mei 1945.

10u45 – Bijeenkomst aan het oorlogsmonument op het Achtmeiplein (Zuidpark)

Herdenkingsmoment van het einde van de Tweede W.O. en de overwining op het fascisme. Met o.a. Jean Pierre Goossens (8 mei comité), Burgemeester Mathias De Clercq, gastspreker Jelle Cleymans en leerlingen van het Trappenhuis.

17u30 – De wandeling vertrekt op het Sint-Pietersplein in Gent, voor de O.L.V. Sint-Pieterskerk.

Verzetswandeling de Karel Poffynwandeling met Leentje Van Hoorde
In de Karel Poffynwandeling, Walkotopia’s eerste verzetswandeling in centrum Gent, staat het Gentse verzet tegen de nazi’s in de eerste oorlogsjaren centraal, en dat van ambtenaren in het bijzonder. We eindigen aan de Stadshal. De wandeling is gratis maar graag inschrijven via onderstaande link

19u30 tot 22u – Stadshal

Start van de herdenking van de verzetsstrijders en de bevrijdiding op nazi-Duitsland.

  • Pascale Vandeputte (8 mei comité) leest de openingstekst geschreven door Tom Lanoye en Sara Vertongen.
  • Dit zijn de namen – voorleesmarathon live vanuit Breendonk (livestream).
  • Verzetsgetuigenissen door Ann De Roo (kleindochter van Gaston De Roo, vermoord in Dora), Hilde Hebbelinck (dochter van Georges Hebbelinck, overleefde Buchenwald).
  • Bijdragen door Henri Heimans, Angeline Van Den Rijse, Christophe Busch, Bekveghter, Rik Van Coillie, Jos Geysels & Kurt Defrancq.
  • Bevrijdingsfeest – muziek door Wim Claeys, Mustafa Aydin, Stella Khumalo, Nic Rosseeuw, Giovanni, Barcella, Bart Maris, An Pierlé + De Ledebirds, De Propere Fanfare, Rooty Tooth en The Holy Seven
  • Finale programma volgt weldra!

Voor meer informatie:
https://8meicoalitie.be
https://heldenvanhetverzet.be